Så planerar du en renovering av köket! 

| ,

Köket är ett av de viktigaste rummen i ditt hem. Det är inte endast en plats där du lagar mat, det är ett rum där familj och vänner umgås, vilket gör att det är viktigt att man trivs. Att planera en renovering av köket består av allt ifrån utrymme till val av material. Vad behöver du tänka på när du är i tankarna av en renovering, och hur hittar du inspiration till ditt nästa kök?  

Varför är det en god idé att renovera köket? 

Ett kök är en viktig punkt i ett hem. Det är en plats där man umgås och lagar mat tillsammans och detta ställer höga krav på rummet. Köket bör vara lika funktionellt som det är hemtrevligt. En köksrenovering är alltid en klok investering då värdet på ditt hus höjs när köket får ett uppsving.  

När du renoverar ditt kök kan du välja en mer ekonomisk lösning och endast byta köksluckor, måla om i köket eller byta golv. Du kan även välja att göra en helrenovering där du byter stommar, tak och golv. Detta är helt beroende på din budget och hur mycket tid du är villig att lägga ned på din renovering. 

Kök efter dina behov 

När du ska planera en renovering i ditt kök är det alltid en bra idé att börja med att utgå från just de behov du har i ditt kök. Den huvudsakliga funktionen ditt kök har är matlagning så här behöver du fundera ut hur du vill att ditt kök ska fungera. Hur många är ni i ert hushåll, lagar ni mat tillsammans och behöver stora utrymmen, vill ni även kunna sitta i köket och hur vill du att din förvaring ska se ut?  

Beroende på hur mycket köksredskap du har och hur du vill att din förvaring ska se ut behöver du ha en god planering för skåp, lådor och öppna hyllor.  

Hitta inspiration 

När det kommer till planering av känslan och designen på ditt kök är det fördelaktigt att leta inspiration från ett flertal olika platser. Detta kan exempelvis vara internet, butiker eller tidningar.

För att samla dina idéer och tankar över hur du vill att ditt kök ska se ut kan du skapa en moodboard där du samlar olika slags material, färgskalor och stilar som du tycker är attraktivt för ditt framtida kök och som passar in för känslan av ditt hem.  

Genom att visuellt se färger och material framför dig kan du sedan lättare se vad som fattas eller vad som inte passar in för stilen du är ute efter. Tänk även på olika möbler som du tror skulle passa i ditt kök utifrån vad du kommer behöva för att göra det komplett. 

Tänk på ytorna 

En viktig punkt inför din renovering är att bestämma om planeringen över hur köket ser ut idag fungerar eller om du behöver ändra hur köket är utformat. Om ni är flera som kommer röra er i köket samtidigt behöver ni tillräckligt med utrymme för att röra er fritt. Här är exempelvis öppna lösningar och köksöar att rekommendera då ni kan variera köket och få ett mer levande utrymme. 

Det är även viktigt att du har ett kök som är lättstädat. Se därför till att du har många stora, rena ytor som är lätta att göra rent eller överskåp som går hela vägen upp till tak. För lådor är utdragbara lådor både ergonomiska och lätta att städa.  

Detaljerna gör det lilla extra 

Många som renoverar sitt kök väljer en enkel bas och adderar sedan personliga detaljer som skapar en helhet och en varmare känsla. Det är ofta i detaljerna som ditt kök får det lilla extra, så lägg gärna en tanke bakom detaljer såsom handtag, bänkskivor, vitvaror eller passande växter. Här kan du verkligen ta dig tid och leta fram små, personliga föremål och tillägg som höjer ditt kök flera nivåer. 

Föregående

Köpa pizzaugn – För goda pizzor i hemmet! 

Organisering i köket – För ett mer inbjudande kök! 

Nästa