Organisering i köket – För ett mer inbjudande kök! 

|

Med en praktisk förvaring i köket kan du med ett fåtal steg få en god organisering över dina spannmål och köksredskap. Förutom att det är skönt att var sak har sin plats i köket finns det även ett flertal olika matbehållare som blir till fina inredningsdetaljer. Vi ger våra bästa tips för organisering i köket! 

Köp föremål utefter din stil i köket 

När du bestämt dig för vad för slags stil du vill ha i ditt kök kan du börja tänka på de små detaljer som är passande för ditt rum. Detta kan exempelvis vara skålar, växter, kryddhyllor, skärbrädor och andra passande föremål som du vill ska synas i ditt kök.  

När det kommer till en smart organisering i ditt kök så är det en god idé att köpa burkar, skålar och behållare i mindre set för ett enhetligt intryck. Du behöver dock för den delen inte köpa föremål där alla har exakt samma form och storlek. Istället kan det ge en mer personlig och hemtrevlig känsla att blanda olika behållare beroende på vad du förvarar där i.  

Huvudpoängen med organisering är att du snabbt och enkelt ska kunna se och veta vad du har för förvaring för att du lättare ska kunna se till att det du behöver i köket är tillgängligt. Detta gör både matlagning lättare och det blir mindre stökigt när du sedan ska städa.  

Längre hållbarhet och inbjudande förvaring 

När du köper hem matvaror och ställer in i skåpen kan det lätt bli väldigt stökigt med många öppna förpackningar som kan göra det svårt att hitta rätt livsmedel när du står och lagar mat. Genom att köpa lufttäta genomskinliga burkar att förvara din mat i kan du snabbare hitta det du letar efter, samtidigt som maten håller sig smakrik och krispig längre.

Har du en kökslåda som du vill få ordning och reda i kan du förvara dina varor i små burkar och märka upp locket med en märkmaskin så du snabbt kan få fram rätt burk. 

Att sortera olika pastasorter, kryddor och kaffe i genomskinliga behållare blir även snygga inredningsdetaljer som du kan ha framme på din köksbänk redo att användas när du behöver. Samma sak gäller för olivolja och balsamico som gör sig otroligt snyggt på din köksbänk eller på ditt matbord i passande behållare. 

Sortera för återvinning 

Att ha en smart förvaring för källsortering underlättar när ni ska sortera soporna hemma. Genom att investera i olika storlekar på källsorteringskärl kan du rymma mycket på en liten yta. Här kan du välja att antingen ställa dem bredvid varandra och märka locken med vad som ska slängas i vilken hink eller stapla dem ovanpå varandra beroende på hur mycket utrymme du har.  

Organisering för dina städredskap 

De flesta kök har även ett städskåp eller åtminstonde ett utrymme under diskbänken där du förvarar disksvampar, trasor och rengöringsmedel. Rengöringsprodukter har en tendens att ta upp mycket plats och kan få vilken yta som helst att se stökig och oorganiserad ut.  

Et tips är att köpa hem ett flertal genomskinliga förvaringslådor i olika storlekar som är stapelbara där du snabbt kan se vad som ligger i vilken låda och organisera dina städredskap efter rengöringsmedel, diskmedel, svampar, trasor och gummihandskar. 

För att maximera ditt utrymme kan du även köpa självhäftande krokar där du kan hänga köksdukar, städtillbehör eller burkar. En snurrbricka gör det lätt att komma åt rätt produkt genom att snurra på brickan tills det att du har rätt föremål framför dig. Ta även gärna ut alla disksvampar och disktrasor från sina förpackningar och sortera dem i små fack och lådor där du kan fylla på ditt skafferi allterftersom.  

Föregående

Så planerar du en renovering av köket! 

Köpa köksö – öka arbetsytan i ditt kök! 

Nästa