Köpa vedspis till kök – trendigt och enerigeffektivt! 

|

Vedspis i köket har på senare år blivit otroligt trendigt igen, samtidigt som det är ett ekonomiskt sätt att laga mat och värma upp rummet på. Det som en gång i tiden var hemmets kärna för både matlagning och värme har idag även gått till att bli, en fin inredningsdetalj i ditt kök. Vad bör du ha i åtanke när du väljer design och vad för förbränning kan du förvänta dig? Vi går igenom allt du behöver ha koll på för att köpa vedspis till kök! 

Fördelar med vedspis 

En vedspis är en spis ofta placerad i köket som förutom att ge värme för både matlagning och bak, även ger värme för uppvärmning av ditt rum. En vedspis är ofta en god investering då den både är vacker och praktisk samtidigt som den kan hålla elpriserna nere. 

Vedspisar skapar även en mysig känsla och atmosfär och är lätta att använda. En vedspis behöver inte speciellt mycket ved för att bli varm och börjar vanligtvis ge ifrån sig värme efter cirka 30 minuter och kan behålla värmen i rummet i upp till sex timmar.  

Med en vedspis blir du oberoende av el och skulle det exempelvis vara strömavbrott kan du både laga mat och värma upp din bostad utan problem. Utvecklingen av vedspisar har gått otroligt långt och idag kan du välja mellan allt ifrån klassiska modeller till de med både glaslucka och keramikhäll.  

Vad har designen för betydelse? 

Designen av en vedspis har stor betydelse för många och väljs ofta ut efter att passa in med övrig inredning i köket. För mer moderna hem brukar vedspisar i en nyare design med glaslucka vara populärt, men på senare år har många med moderna hem gått tillbaka till den klassiska gjutjärnsspisen för att få fram en klassisk och nostalgisk känsla i hemmet och som en kontrast till resten av köket. 

I ett lantligt kök är spisar i gjutjärn även mest vanligt. Här kan du dessutom välja de modeller i emelajerat stål i vitt eller atracit för ett passande helhetsintryck. 

Vad behöver vedspisar för installation? 

Vad för installation som vedspisar behöver beror till stor del på vad för vedspis man väljer att köpa. Köper du en klasissk gjutjärnsspis kommer den troligen behöva muras in ordentligt för att kunna vara så brandsäker som möjligt. Brandrisken blir hög om spisen ligger mot trä eller andra material som är brännbara så här behöver du se till att spisen muras in på ett så korrekt sätt som möjligt. 

Ett annat alternativ är att låta spisen stå helt fristående i rummet, som en helt egen inredningsdetalj. Detta är vanligt för nyare modeller av spisar och de som är konstruerade med glaslucka. Även här behöver du se till att arbetet blir rätt utfört, så här kan du med fördel anlita ett proffs.  

Är vedspis ett miljövänligt val? 

Verkningsgraden är en viktig detalj hos en vedspis där ju högre verkningsgrad du har, desto mer effektivt arbetar spisen. Det är viktigt att påpeka att en äldre vedspis inte har en lika bra förbränningsteknik som nyare modeller besitter. De moderna spisarna har i regel anslutning till extern tilluft, vilket innebär att luften tas ifrån uteluften med hjälp av tilluftsrör, medan äldre spisar tar tilluft från eldstadsluckan och askluckan. 

De nyare modellerna är mer energieffektiva både förbränningsmässigt och klimatmässigt, då de ger mindre utsläpp i miljön. Detta då det går åt mindre ved till att få fram samma värme hos en vedspis med högre verkningsgrad än en modell med en lägre.  

Föregående

Arbetsytor i köket – detta bör du tänka på! 

Inred ditt kök med vinställ – för praktisk och snygg förvaring! 

Nästa