Köpa pizzaugn – För goda pizzor i hemmet! 

| ,

Allt fler vill idag baka egna pizzor i hemmet. Det är dock svårt att få till samma krispiga yta på pizzadegen som du får på en pizzeria. Med en pizzaugn i hemmet kan du baka din pizza på precis samma sätt som på restaurang, samtidigt som det är en fin inredningsdetalj i ditt hem eller trädgård.  

Vi går igenom allt du behöver veta när det kommer till att köpa pizzaugn! 

Vad är en pizzaugn? 

I Italien bakas pizzor i traditionella vedeldade pizzaugnar som kan grädda din utsökta pizza på två minuter. Vad som skiljer en pizzaugn från en vanlig ugn är att pizzaugnen har en förmåga att uppnå mycket höga temperaturer på upp till 400-500 grader. En vanlig ugn har endast kapaciteten att komma upp till ca 250-300 grader och kan därför inte grädda en pizza av restaurangkvalitet.  

Genom att grädda din pizza på 400-500 grader så kan du få en god, krispig pizza på endast två minuter. Gräddningen går snabbt och den höga temperaturen gör att din pizzadeg blir genomgräddad och får en krispig botten samtidigt som din deg håller sitt tuggmotstånd. Även ingredienserna du väljer för pizzan hettas upp på ett snabbt sätt, men är fortfarande fräscha då pizzan endast befinner sig i ugnen en sådan kort tid.  

Vad bör du tänka på när du väljer pizzaugn? 

Idag finns det en hel del olika modeller på marknaden av pizzaugnar för privata bruk som passar en del hushåll bättre än andra. Saker som temperatur, drivmedel och storlek är några av faktorerna som spelar in när du väljer pizzaugn. Det är även viktigt att du ser till att ugnen har en tillräckligt stor öppning framtill, då du behöver vända på din pizza själv då värmen endast kommer ifrån ugnens bakre del. 

Storleken av din pizzaugn är av betydelse beroende på vart du tänkt ställa den. Om du har en fast plats för din pizzaugn i exempelvis din trädgård kan du med fördel köpa en fastmonterad pizzaugn. Behöver du en lättare modell som du vill kunna flytta på kan en mindre, elektrisk pizzaugn istället vara ett bättre alternativ.  

Temperaturen är en av de viktigaste punkterna när du köper pizzaugn. Hur högt i temperatur kan ugnen komma? Man brukar säga att ju högre temperatur, desto godare pizzor. Satsa därför gärna på en ugn med en maxtemperatur på cirka 400-500 grader för en krispigare yta.  

Vedeldad pizzaugn 

Om du väljer att köpa en vedeldad ugn får du med största sannolikhet den godaste möjliga pizzan på grund av hur höga temperaturer den kan komma upp i, men denna slags ugn kräver också mest arbete. En vedeldad pizzaugn använder ved som bränslekälla och håller en jämn temperatur under gräddningen. 

Ugnens konstruktion fungerar på så sätt att elden är innesluten i en slags stenkammare som ligger på ugnens golv, som brinner genom en skorsten på baksidan av ugnen. Detta gör att ugnen kan hålla en hög, jämn temperatur.  

Gasoldriven pizzaugn 

En gasoldrivande pizzaugn har istället en gasolslang installerad för en jämn låga som gör att du snabbt och effektivt kan grädda din ugn. De kräver inte lika lång förvärmningstid som en vedeldad ugn, som behöver värmas upp ett bra tag innan du kan grädda din pizza. 

Gasoldrivna pizzaugnar låter hettan stiga uppåt och gasolen leds in i brännaren upptill i en slags ugnskammare som skapar en intensiv hetta som värmer upp din pizza på stenplattan. Den starka upphettningen får resterande ingredienser som exempelvis ost att förångas och det ger dessutom en mycket mer krispig pizzabotten. 

Föregående

Hur väljer man rätt airfryer?

Så planerar du en renovering av köket! 

Nästa