Köpa köksö – öka arbetsytan i ditt kök! 

| ,

En köksö är en snygg och praktisk möbel som både ökar dina arbetsyta och fungerar som en samlingsplats för hela familjen. En köksö kan ge ditt hem ett mervärde, samtidigt som du får mer förvaring. Vad bör du tänka på innan ditt köp och vilken funktion ska köksön ha?  

Välja köksö 

Om du älskar att laga mat är du även medveten om vikten av en bra förvaring och organisering. Med en välplanerad köksö får du en extra arbetsyta och det är en bra lösning för förvaring med både lådor och skåp. Förutom att det är en väldigt genomtänkt köksmöbel så är det även ett vackert tillskott i ditt hem som kan avskärma en öppen planlösning.  

Det blir dessutom en samlingsplats för familj och vänner där ni tillsammans kan laga mat och umgås i köket. Många tror felaktigt att det endast är större kök med öppen planlösning som gynnas av en köksö, men för mindre kök där förvaring är begränsad kan möbeln bli väldigt praktisk och användbar.

Det finns dock en hel del du behöver ha i åtanke innan du investerar i en köksö, med allt ifrån storlek till funktion. Vi går igenom allt du behöver tänka på inför ditt köp av köksö!  

Vad för storlek och höjd behöver du? 

Det finns inga egentliga regler för hur stor eller liten en köksö ska vara, det beror till största delen av vad du vill att den ska användas till och hur stort utrymme du har i ditt hem. En köksö blir som mest praktisk när den har tillräckligt med utrymme runt omkring så du får plats att röra dig runt den.  

Andra faktorer som är bra att ha i åtanke är om du även vill att den ska vara tillräckligt stor att användas som serveringsyta och matbord. En del köksöar har även plats för diskho och blandare och även detta är ett personligt val du behöver göra. Höjden på köksöar kan variera, men det är vanligt att de är mellan 90-92 centimeter på höjden för att göra det lätt och ergonomiskt att arbeta vid. 

Vad ska den fylla för funktion? 

Innan du gör ditt val av köksö behöver du ha bestämt dig för vilka funktioner som du vill att den ska innehålla. Behöver den ha många skåp och hyllor för förvaring och har du plats för spishäll och diskho? Om du har tillräckligt med plats för en utvidgning av köksarbetet är det viktigt att du tar reda på om det är möjligt att dra avlopp till köksön innan du köper möbeln. 

Mobil köksö eller stationär? 

När du gör ditt val av köksö är det klokt att se över din planlösning för att avgöra om det bästa alternativet är en stationär köksö eller en mobil sådan. En mobil köksö kan vara en perfekt lösning för de med mindre kök då den har hjul och du kan då ha den dramme vid fester eller besök som ett avlastningsbord eller extra matplats för att sedan ställa undan den när den inte används.  

På detta sätt tar inte köksön upp viktiga kvadratmeter i ett redan trångt kök, utan du kan här bestämma dig för hur du vill att den ska användas. Har du dock ett större kök med gott om utrymme är det snyggare och mer praktiskt med en stationär köksö som både hjälper med förvaring och blir en mysig samlingsplats för både familj och vänner.

Köp en köksö som passar bra in med resten av din inredning i köket för att göra rummet enhetligt och estetiskt vackert.  

Föregående

Organisering i köket – För ett mer inbjudande kök! 

Arbetsytor i köket – detta bör du tänka på! 

Nästa