Köpa köksassistent – underlätta bakning i köket! 

| , ,

Köksassistent eller degblandare är ett viktigt verktyg för både bakentusiaster och proffs, vilket gör processen att blanda och knåda deg mer effektiv och konsekvent.  Med en rad tillgängliga alternativ på marknaden kan valet av rätt köksassistent i hög grad påverka kvaliteten på dina bakverk. Vi hjälper dig göra ett välgrundat val när du ska köpa köksassistent! 

Kapacitet och storlek 

Det första du bör ha i åtanke innan du köper köksasistent är att tänk på hur mycket deg du kommer att behöva arbeta med regelbundet. Degblandare finns i olika storlekar, med kapaciteter från några liter till större kommersiella storlekar.

Många gör misstaget att köpa en köksassistent med alldeles för liten skål, vilket resulterar i att de får dela upp sina satser i flera mindre när de bakar. Välj därför en mixer som kan hantera din typiska satsstorlek utan att överbelasta maskinen.   

Motorkraft och hastighetsinställningar 

För köksassistenter är motoreffekten en avgörande faktor. En kraftfullare motor kan hantera tät och tung deg med lätthet. Leta efter en mixer med minst 500 watt effekt för effektiv degknådning. Vi rekommenderar dock en blandare på en högre effekt på över 1000 watt för de som behöver ha maskinen på under en längre tid utan att behöva pausa den på grund av överhettad motor.  

Varierande hastighetsinställningar är en annan funktion som du bör ha i åtanke innan köp då det låter dig styra blandnings- och knådningsprocessen. Olika degtyper kräver olika hastigheter. Leta efter blandare med en rad olika hastighetsalternativ, inklusive en långsam start för att förhindra att mjöl flyger ut.   

Köksassistent med tillbehör 

De flesta köksassistenter kommer med olika tillbehör, inklusive degkrokar, platta vispar och trådvispar. Det skiljer sig dock stort mellan olika modeller vad du får med. Du kan även köpa till extra tillbehör i efterhand ifall din köksasisstent saknar ett tillbehör du önskar.   

Se dock till att mixern du väljer innehåller en degkrok speciellt utformad för att knåda deg. Vissa blandare erbjuder även extra tillbehör för mångsidighet. Andra tillbehör är bunkar i flera olika storlekar, degrulle, degkniv och jäslock.    

Skålens material och storlek 

Mixerskålar kan vara gjorda av flera olika material som exempelvis rostfritt stål eller glas. Rostfritt stål är hållbart och motståndskraftigt mot fläckar, medan glas gör att du kan se degens framsteg. Välj därför en skål som passar dig och hur du vill arbeta i köket.  

Oavsett om du väljer en skål i rostfritt stål eller glas kommer dina olika delar bli kletiga, så överväg modeller med löstagbara delar som tål diskmaskin för en enklare rengöring. En tilt-head-design för stativblandare gör det dessutom lättare att komma åt skålen och tillbehören.  

Extra funktioner och ljudnivå

Förutom dina standardfunktioner har köksassistenter även en hel del extrafunktioner som kan underlätta din bakning i köket. Detta kan exempelvis vara en inbyggd våg, timer och integrerad belysning.   

Den inbyggda vågen hjälper dig att kunna mäta dina ingredienser direkt i maskinen. Det enda du behöver göra är att nollställa vågen mellan varje för att minska spill. Med en inbyggd timer kan du vara säker på att din deg jäser exakt rätt tid och du kan göra annat under tiden.   

Vissa blandare kan vara ganska bullriga, vilket kan vara ett problem om du vill kunna baka i en tyst miljö. Leta därför efter en modell med tystare drift om buller är en faktor.  

Att välja rätt degblandare innebär att bedöma dina bakbehov, med hänsyn till faktorer som kapacitet, motoreffekt, tillbehör och hållbarhet. Oavsett om du är hemmabagare eller proffs kan en väl vald köksassistent effektivisera din bakprocess och förbättra kvaliteten på din deg. Ta dig tid att undersöka och jämföra olika modeller, läsa recensioner och fatta ett välgrundat beslut som passar dina bakambitioner.   

Föregående

Inred ditt kök med vinställ – för praktisk och snygg förvaring! 

Inred ditt kök med en kaffestation!  

Nästa