Inred ditt kök med vinställ – för praktisk och snygg förvaring! 

| ,

Ett vinställ ger dig en bra överblick över din vinsamling samtidigt som det blir en fin inredningsdetalj i ditt kök. Det finns en mängd olika vinställ att välja mellan, från vägghängda, till de som står på köksbänken. Vad bör du tänka på när du ska välja vinställ och hur bör du förvara ditt vin beroende på dess kork? Inred ditt kök med vinställ för att ge uttryck för din livsstil! 

Hur bör man förvara vin? 

När du förvarar vin handlar det inte endast om att ställa dina flaskor där du tycker det blir snyggt. Beroende på vad för slags kork vinet har kommer du behöva förvara vinet utefter detta. Om du har flera vinflaskor med naturkork behöver dina flaskor förvaras liggandes. Detta för att undvika att korken släpper in syra och torkar.  

Om du exempelvis låter dina finare vinflaskor med naturkork stå på köksbänken kan vinet komma i kontakt med syre och om det oxiderar får det en sämre smak. Om du däremot har vinflaskor med skruvkork går det bra att förvara dem ståendes. 

Vinet bör även förvaras på en plats där UV-ljus inte når vinet, samt att det håller en jämn temperatur. Du bör därför aldrig förvara dina viner nära din spis då det kan ändra smak och förstöras av värmen.  

Olika typer av vinställ  

Det finns en hel del olika vinställ ute på marknaden som alla har sina fördelar och nackdelar. Det viktigaste du bör ha i åtanke är att du inreder ditt hem med ett vinställ som passar in i ditt kök och får gott med plats ifall att du vill bygga på din vinsamling allt eftersom.

Det finns dessutom många olika material och stilar när det kommer till vinställ så välj gärna ett ställ som går hand i hand med din överiga inredning.  

Liggande vinställ 

Liggande vinställ är några av de vanligaste vinställen vi ser i de flestas hem. Dessa kan stå på din köksbänk eller på golvet och du kan förvara många flaskor på ett och samma ställ. Liggande vinställ brukar även gå att bygga på allt eftersom du köper in fler flaskor och kan bli en snygg detalj om du förvarar dina viner mot en vägg i köket. Detta ger en känsla av en vinkällare i ditt eget hem! 

Vägghängda vinställ 

Vägghängda vinställ är både praktiska och smarta ställ då du får en god överblick över vilka flaskor du har, samtidigt som du sparar på utrymme genom att hänga stället mot väggen. Ett vägghängt vinställ passar perfekt om du har en liten boyta eller om du vill dekorera väggen i ditt kök med någonting passande.  

Ett vägghängt vinställ är även en stilren lösning där du kan välja allt ifrån trä, guld, industriella ställ eller minimala beroende på övrig inredning i ditt kök.  

Stående vinställ för köksbänken 

För de som har bättre med plats i köket kan ett stående vinställ ge ett otroligt fint uttryck på köksbänken och passar de som har en mindre samling av viner som man vill framhäva i köket. Här brukar det i regel finnas plats för upp till sex vinflaskor för att inte ge ett för rörigt intryck och ger en minimalistisk och stilren touch till köksbänken.  

Det finns dock de stående vinställ som är smala till bredden, men höga för den som har en större samling och inte har plats för ett liggande vinställ. Ett stående vinställ tar ofta även mindre plats än de liggande och är otroligt fina i exempelvis ek eller mörkt stål.  

Föregående

Köpa vedspis till kök – trendigt och enerigeffektivt! 

Köpa köksassistent – underlätta bakning i köket! 

Nästa