Hur väljer man rätt airfryer?

| , ,

En airfryer är en uppfinningsrik köksapparat som låter dig tillaga friterad mat på ett mer hälsosamt sätt, då den använder luft istället för olja för att laga din favoriträtt. Med en airfryer kan du laga allt ifrån pommes frites, kyckling och rostade grönsaker. Men vad bör du ha i åtanke inför ditt köp av airfryer och vad är skillnaden mellan olika apparater? 

Vi hjälper dig navigera i djungeln bland airfryers för att du ska hitta den perfekta köksapparaten för dig! 

Vad är en airfryer? 

En airfryer är en köksapparat som tillagar mat snabbt, enkelt och mer hälsosamt. Om du är svag för friterad mat, men vill undvika all olja som tillagandet innebär, så kan en airfryer passa dig. En airfryer fungerar nämligen med hjälp av varmluft, vilket gör att du i en del airfryers inte behöver tillägga någon olja alls, och i en del betydligt mindre än hos en fritös.  

Vad som även gör airfryers till en mycket populär köksapparat är på grund av hur stor variation du har på din matlagning. Du kan laga allt ifrån klassiska pommes frites, till rostade grönsaker och både kött, kyckling och fisk. Det är även en snygg inredningsdetalj som gör sig bra på köksbänken. Men vad bör du ha i åtanke inför köp av en airfryer? Vi hjälper dig här nedan göra ett bättre val. 

Vad bör du ha i åtanke inför köp? 

Marknaden för airfryers fylls ständigt på i och med den stora efterfrågan och valmöjligheterna är därför många. Detta leder självklart att det blir svårare för dig som konsument att kunna göra ett smart val. Vi har därför listat några punkter som vi anser du behöver ta hänsyn till inför köp, för att kunna göra ett bättre val för dig och ditt hem. 

Kapacitet 

Kapaciteten av din arifryer är någonting av det viktigaste du bör ha i åtanke innan köp. Hur många liter som du kommer behöva till din airfryer beror på vad du vill använda den till och hur stort hushåll du har. För mindre familjer eller ensamhushåll räcker en airfryer med 1-3 liter, medan mat till större sällskap eller familjer istället kan komma att kräva 3-5 liter.  

Om du dessutom vill kunna tillaga flera maträtter samtidigt finns det de modeller på marknaden med två korgar som gör att du på ett snabbt och effektivt sätt kan laga fler rätter under kortare tid. Tänk dock på att en airfryer med större volym även kommer ta upp mer plats i köket, så bor du litet kanske inte en stor modell är att föredra. 

Funktioner 

När det kommer till funktioner för airfryers är det här du kan se de största skillnaderna mellan olika modeller. Det är därför en god idé att välja en modell med de funktioner och inställningar som kommer underlätta matlagningen för dig. En del modeller har en automatisk temperaturkontroll som gör att du lättare kan kontrollera tillagningstemperaturen, medan andra istället föredrar en manuell inställning.  

De olika program som airfryern är utrustad med spelar även den roll för det du kommer tillaga. Om du är vegeterian kanske du inte kommer behöva en modell med funktioner för kött, men istället en digital tidtagning. De modeller med digital tidtagning ger en mer precis avläsning av tiden.  

Rengöring 

Denna punkt gäller för de flesta köksmaskiner och har stor betydelse för användarvänligheten. För att en airfryer ska vara praktisk att använda, så bör den även vara enkel att rengöra. Fördelen med en airfryer är att du inte har oljor som fastnar i köksapparaten, men det kan trots allt fastna matrester inuti maskinen som du enkelt vill kunna diska ur efter användning. Att därför välja en airfryer med flera avtagbara delar gör att du kan hålla din apparat fräschare och renare längre. 

Föregående

Bästa pastamaskin 2024 – Ta ditt pastalagande till nya nivåer!

Köpa pizzaugn – För goda pizzor i hemmet! 

Nästa