Funktionella vitvaror till köket

| ,

En vitvara är ett samlingsnamn för större hushållsmaskiner som finns i hemmet. Namnet vitvara kommer från förr i tiden då de flesta vitvarorna hade en vit exteriör, numera görs vitvaror i olika färger. Vanligaste färgerna är dock klassiker som vit, svart och silver.

I köket hittar vi de allra flesta vitvarorna i hemmet. Ett kök utan vitvaror är inget kök, då dessa behövs både för fräsch förvaring och tillagning.
Det är vanligt att man bygger in sina vitvaror bakom skåp. Detta för att skapa ett enhetligt och stilrent intryck i köket. Men en gammaldags spis kan vara ett riktigt snyggt komplement som livar upp köket. Här nedan kommer information om de vanligaste vitvarorna och varför vi har dem.

Köksfläkt

Köksfläkten räknar som en vitvara. Köksfläkten är ett måste om du ska laga mat på en spis. Köksfläkten ser till att luften i köket hålls ren och fri från lukt, ånga och fett. Antingen är köksfläkten en enskild produkt som hänger över spisen, eller så kan den finnas inbyggd i spishällen.
Köksfläkten kan utöver sin funktionalitet även vara en inredningsdetalj i vissa hem.

Spishäll, spis eller ugn

Spisen är ett måste om du ska laga mat i köket. Det finns mängder av olika varianter att välja mellan. En klassisk spis innehåller både en spishäll och ugn. En fördel med en klassisk spis är att du har god förvaring för plåtar samt att spisen kan flyttas runt lättare.
Många föredrar dock numera att ha en separat spishäll och ugn. Fördelen med detta är att ugnen kan placeras i en bra arbetshöjd samt att spishällen kan placeras på en arbetsbänk. Du får därmed inget mellanrum mellan arbetsyta och spishäll.
En annan trend med spishällar är induktionshäll. En induktionshäll värms upp mycket snabbare samt den kyler ner sig fort. Dessutom stänger den av sig själv om det inte står något kastrull på plattan.

Mikrovågsugn

Mikron är ett snabbt sätt att värma upp gårdagens matrester eller en färdig rätt. Du kan använda ugnen för samma ändamål, men det tar mycket längre tid än mikron.
Det finns både inbyggda och lösa mikrovågsugnar. En lös mikrovågsugn tar upp rätt mycket yta på bänken, vilket är en anledning till att många väljer att bygga in den eller ha den i ett skåp.

Kylskåp och frys

Kylskåp och frys är nödvändiga i varje kök. För att maten inte ska bli dålig behöver den oftast förvaras i svalare temperaturer. Ett kylskåp ska helst hålla en temperatur mellan 4-5 grader för att maten ska hålla sig så länge som möjligt.
Är man få i hushållet eller är bra på att passa på att storhandla är frysen din bästa vän. Hur länge man kan frysa in något beror på vilken matvara det är. Men genom att frysa in maten håller den mycket längre. Dessutom skulle vi inte kunna köpa hem glass utan denna uppfinning.

Diskmaskin

Diskmaskin är en riktig lyx. Dessutom har man genom forskning kommit fram till att det är mer miljövänligt att diska i en diskmaskin än i vasken. Förutom att du slipper ta hand om disken är det en utmärkt vitvara som hjälper dig att dölja disken som annars hade fyllt upp diskhon.

Köksmaskiner som underlättar

Nästa