Att välja rätt stekpanna

| ,

Att välja rätt stekpanna är inte så enkelt som många kanske kan tyckas tro. Det är stor skillnad mellan olika modeller, material och varje enskild stekpanna är designad för att användas på lite olika sätt och till olika typer av mat. Detta kan såklart komplicera valet en aning, då du behöver lägga ner lite mer tanke på vad du planerar att använda stekpannan till.

Men oroa dig inte. Vi har satt samman denna köpguide, som vägleder dig genom utbudet av stekpannor och hjälper dig att välja rätt stekpanna för rätt tillfälle.

Olika typer av stekpannor

Har du skrollat igenom marknadens utbud av stekpannor och förbluffats över de mängder av modeller som det finns att välja mellan? Vi förstår att detta kan verka komplicerat och vi ska hjälpa dig att bena ut de frågor som du kanske sitter på. Vad skiljer olika stekpannor från varandra och vad ska du tänka på under köpet, för att kunna göra ett bra val?

Idag är det framförallt två olika typer av stekpannor som syns mer frekvent i butiker. Detta är de populära teflonstekpannorna och de traditionella gjutjärnspannorna som har letat sig tillbaka in i folkhemmen. De skiljer sig både markant från varandra och är designade för lite olika typer av matlagning och hantering.

Gjutjärnspanna

Det är inte så konstigt att intresset för gjutjärnspannor blir allt större för varje år, framförallt efter att miljödebatten blivit allt mer uppmärksammad. Ur miljö- och hälsosynpunkt är en gjutjärnspanna, helt klart den allra bästa investeringen. Om pannan rengörs och hanteras på rätt sätt, kan den hålla i en hel livstid och fungerar utmärkt på induktionshällar och drar mindre energi.

Gjutjärnspannor är tillverkade av formgjuten sand. Detta gör dem i princip omöjliga att förstöra. Materialet håller värmen otroligt bra och är helt fri från kemikalier. En annan fördel med gjutjärnspannor är att de inte kräver någon olja, då du innan första användning skapar en naturlig beläggning med rapsolja eller liknande medel. Detta gör då maten du tillagar mer hälsosam.

Populariteten för gjutjärnspannor är stor och idag går de att inköpa i de flesta storlekar. Har du tur, kan du även hitta ett passande val på loppis eller kan leta fram en panna hos din äldre släkting, som inte används. Den enda nackdelen med dessa typer av stekpannor är att de är ganska tunga och alltså inte det bästa valet för dig om du inte trivs med att laga mat i en tung stekpanna.

Teflonstekpanna

Teflonpannor är lätta och har en beläggning som gör dem väldigt enkla att använda. Beläggningen gör att maten du steker inte fastnar i pannan och denna modell kan inhandlas i en uppsjö av storlekar och former.

En fördel med teflonpannor är att de vanligtvis är en mindre kostsam investering. Priset kan dock variera lite beroende på vilket varumärke du väljer. Nackdelen med många teflonpannor är att de inte alltid är anpassade för nyare induktionshällar. Stekpannans teflonbeläggning är också ett mycket debatterad ämne, då beläggningen inte är det allra bästa hälsovalet.

Om du däremot hanterar din stekpanna på ett bra sätt och tar hand om teflonet, är detta dock ingen större nackdel. Men ha i åtanke att även fast en teflonpanna kostar mindre än en gjutjärnspanna, så kommer du att behöva byta ut stekpannan med jämna mellanrum, vilket då inte längre gör den till ett mer prisvärt val.

Hur stor stekpanna behöver man?

Vi rekommenderar att du inhandlar lite olika storlekar av stekpannor för att underlätta matlagningen och för att du ska kunna anpassa valet beroende på vad du lagar. En större stekpanna behövs när du har mer råvaror som behöver stekas till eller om du lagar mat till ett större sällskap.

Men denna stekpanna är dock inte särskilt praktisk att använda och rengöra om du endast ska steka till ett ägg eller lite tofu till smörgåsen. Så se till att anpassa storleken på din kokkonst och om du vill ha fler valmöjligheter i köket, rekommenderar vi att du kikar på några olika storlekar.

Utöver storleken på pannan är det även viktigt att modellen du väljer har ett greppvänligt handtag, för att den ska vara enkel att flytta omkring i köket och använda.

Välj rätt stekpanna för din häll

Men det är inte bara stekpannans form, material och användning som du ska ha i åtanke. Innan du gör dina inköp är det viktigt att du säkerställer att stekpannan är anpassad för din spis. Vissa material kan till exempel inte användas på moderna spisar med induktionshäll och andra modeller är endast anpassade för denna typ av häll.

Att välja rätt stekpanna handlar alltså kort och gott om att göra ett personligt val. Den allra bästa stekpannan för dig ska vara lagom stor för att passa din typ av matlagning och även vara tillverkad av tåliga material som är säkra att använda. Så vilken stekpanna väljer du?

Föregående

Köksmaskiner som underlättar

Baktillbehör – effektiva verktyg till din bakning!

Nästa