Arbetsytor i köket – detta bör du tänka på! 

| ,

Köket är utan tvekan ett av de rum i våra hem som vi spenderar allra mest tid i. För att kunna laga mat och ha hand om andra bestyr är arbetsytor i köket väsentligt för en sådan effektiv matlagning som möjligt. Hur kan du maxa dina arbetsytor i köket och hur kan dina köksmaskiner ge dig en smartare arbetsyta? 

Arbetsytor i köket 

När köket ska användas så behöver du ha goda arbetsytor som är både hållbara och funktionella, oavsett om du har ett stort eller litet utrymme. Du själv vet vad ytan behöver användas till och du kan därför anpassa dina möbler och ytor efter hur mycket utrymme som behövs. Om ni har ett större hushåll kommer ni behöva större och mer anpassade ytor för att få plats med förberedning av matlagning. 

Förutom matlagning behöver du även goda ytor till bakning där degen kan jäsa, och tillräckligt med plats att ställa disk för att torka. Har du dessutom många köksmaskiner i ditt hem som du använder dagligen tar även dessa en del plats på dina köksbänkar, så här är det en god idé att räkna in även dessa. 

Mobila underskåp 

Om du bor mindre så kan mobila underskåp vara en förträfflig idé till arbetsyta då de inte står framme och tar plats när de inte används och rullas sedan endast ut när du ska laga mat eller baka. Med mobila underskåp kan du designa ditt kök mer fritt och skapa fler arbetsytor om du har begränsat med plats.  

Här kan du exempelvis ha ett underskåp på hjul under din köksbänk och när du behöver den extra arbetsytan kan du snabbt och effektivt använda dig av den extra ytan för att sedan rulla tillbaka skåpet till sin ursprungliga plats. 

För mindre kök med en övervåning kan du nyttja sidan av trappan genom att bygga in både förvaring och kyl och frys för att spara mer plats och få fram fler arbetsytor i ditt mindre kök. 

Variera din arbetshöjd 

För att få dina arbetsytor att passa flera situationer kan det vara klokt att variera höjden på din bänkyta. På detta sätt kan du anpassa ytorna och få en ergonomisk köksyta där både du och dina barn kan laga mat eller baka samtidigt. Det finns även en del moment under bakning eller lagar pizza när du knådar degen som lättare görs på en lägre höjd. Det blir även snyggare att ha olika arbetsytor på olika höjder. 

Du kan tänka på samma sätt när det gäller skärbrädor genom att exempelvis måttbeställa brädor så de passar din disko så du kan skapa extra ytor och samtidigt använda dina skärbrädor i olika höjder. 

Tåliga och hållbara material 

Om du ska bygga om eller renovera ditt kök och vill välja ut både hållbara och tåliga material är det bra om du väljer material i exempelvis sten och rostfritt för fler ytor att arbeta på. Ytmaterialet på dina köksbänkar och bord är viktiga och är en stor del till hur mycket du kommer kunna använda och nyttja din yta.

Runt din diskho och spishällar är det bra om du ser till att dina material är extra hållbara. Ett bra exempel är att välja en laminatskiva som är tåligt och som dessutom tål värme, eller att välja båda materialen för olika ytor, som ger en större variation och ett mer intressant kök. 

Föregående

Köpa köksö – öka arbetsytan i ditt kök! 

Köpa vedspis till kök – trendigt och enerigeffektivt! 

Nästa